Ezek voltak 2020 legolvasottabb cikkei a Turizmus.com-on

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. január 04. 11:16

Utazási korlátozások a koronavírus miatt, határnyitások, szállodabezárások és kastélyfelújítás, az idegenforgalmi adó felfüggesztése – többek között ezekről szóltak 2020 legolvasottabb cikkei a Turizmus.com-on.

Aligha vitatható, hogy a 2020-ban megjelent Covid-19 járvány világszerte a turisztikai és utazási ágazatot sújtotta leginkább. A pandémia megfékezésére bevezetett határzár, az utazási korlátozások, a szigorítások és az enyhítések, a karanténkötelezettség a mindennapok beszédtémáivá váltak, nem meglepő, hogy a legolvasottabb híreink is ezek lettek.

Nézzük hát, hogyan alakult top 10-es cikklistánk 2020-ban, fordított sorrendben.

 

10. Így működik a Görögországba utazók beléptetése a gyakorlatban

A tavaszi utazási korlátozások feloldása után az utazási irodák sorra jelentették be az üdülőjáratok indulását. A korábbi években megszokottnál később, csupán július elején indultak el Magyarországról az első charterjáratok, elsőként a görög üdülőhelyekre. A görögországi légi és közúti belépéssel, a kötelező regisztrációval és a 24 órás karanténnal kapcsolatban sok téves információ keringett a közösségi oldalakon, ezeket tisztáztuk ebben a cikkben az IBUSZ munkatársainak helyszíni tapasztalatai alapján.

Görögországba induló charterutasok Ferihegyen július első hétvégéjén

Fotó:  IBUSZ

9. Nyaralás Európában: melyik országba utazhatunk és hogyan?

A 9. helyre szintén egy olyan cikk került, amely a nyaralási lehetőségekről szólt, miután a koronavírus-járvány első hullámának európai lecsengése nagyjából egybeesett a nyári üdülési időszak kezdetével. Az országok egy része igyekezett legalább az európai uniós polgárok részére lazítani a még érvényben levő utazási korlátozásokon. Az angol Forbes május közepén összegyűjtötte, a Turizmus.com pedig szemlézte, milyen esélyekkel indult neki a nyári turisztikai főszezonnak Európa 20 országa.

 

8. Ezzel a hét szállodával indul a Hunguest felújítási programja

Tavasszal, a koronavírus-járvány világméretűvé válásával, rengeteg szálloda kényszerült működésének szüneteltetésére a foglalások drasztikus visszaesése miatt. A Hunguest Hotels március 22-től függesztette fel szállodái működését, egy hónappal később, április végén pedig csoportos létszámleépítést jelentett be, miután a pandémiás helyzetre tekintettel az eredetileg decemberben kezdődő szállodafelújításokat korábbi időpontokra ütemezték át. Ebben a cikkben írtuk meg, hogy szállodavállalatnál induló nagyszabású felújítási program melyik hét házat érinti az első körben.

A Hévíz központjában álló Hunguest Hotel Panoráma is megújul

Fotó: Hunguest Hotels

7. A vendég helyett az állam fizeti az idegenforgalmi adót

A Covid-járvány negatív hatásainak ellensúlyozására készült kormányzati gazdaságvédelmi akcióterv részletei április elején váltak ismertté. Ennek részeként jelentették be azt is, hogy év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adó beszedését: a szállóvendégek helyett az államtól igényelhetik az önkormányzatok az ifa megtérítését, az üdülőhelyi támogatással ugyanakkor átmenetileg nem számolhatnak. A vonatkozó kormányrendeletet itt értelmezte szakjogászunk, dr. Nieger Kata.

 

6. 9 nyelven készült koronavírus-tájékoztató turistáknak

Március elején a Magyar Turisztikai Ügynökség 9 nyelven készítette el a koronavírussal kapcsolatos hivatalos kommunikációját. A magyar nyelvű szöveg mellett angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, kínai és héber nyelven is összeállított tavaszi tájékoztatóban – amely akkori cikkünkből mind a 9 nyelven letölthető – felhívták a külföldi látogatók figyelmét arra, hogy magyarországi látogatásuk során mire fordítsanak kiemelt figyelmet, milyen tünetek esetén és hova kell fordulniuk.

 

5. Gyászol a Hunguest Hotels

A Hunguest Hotels egy másik, szomorú hírrel is bekerült a top 10-es listánkba, miután hosszan tartó, súlyos betegség következtében március 30-án elhunyt Varga Lajosné, a zalakarosi Hunguest Hotel Freya igazgatója, aki 1983 óta, a szálloda nyitásától dolgozott a szállodában. A szerény, közvetlen szakembert kollégái és a törzsvendégek is csak Marikaként ismerték.

 

4. Az EB felkérte az összes tagállamot a hétfői határnyitásra

Június elején nagyon vártuk már az európai országhatárok megnyitását, amit az Európai Bizottság egyszerre szorgalmazott végrehajtani: felkérte az európai uniós tagállamok kormányait, hogy június 15-étől kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezeten belül, és egyúttal július elsejétől javasolta az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését.

 

3. Megszépülve nyitott újra a BOTANIQ Turai Kastély – képekkel

A járvány ellenére is folytatódtak a turisztikai fejlesztések, amelyek közül az első kapavágástól nagy figyelem kísérte a turai kastély helyreállítását. Az 1883-ban épült műemlék a BDPST Group beruházásának köszönhetően menekülhetett meg az enyészettől, és júliusban teljes körű, külső és belső felújítást követően, az eredeti pompáját visszanyerve nyitott meg kapuit BOTANIQ Turai Kastély néven. Az exkluzív rendezvényhelyszínként és szállodaként működő kastély felújítási munkálatiról és szolgáltatásairól itt írtunk, és mutattunk néhány képet is.

Exkluzív rendezvényhelyszínként és szállodaként született újjá a turai kastély

Fotó: BDPST Group

2. Óvatos határnyitások a szomszédos országokban

Május közepén még meglehetősen sok volt a bizonytalanság az államok között a határzárak megszüntetésének kölcsönösségét illetően. Körképünkben néhány európai ország határnyitási terveit és kételyeit jártuk körbe. Ausztria ebben az időszakban csupán az olasz nyitásra nem látott esélyt, a csehek pedig a német határnyitást késleltették volna. A horvát, a szlovén és a német stratégiák is az óvatosság mentén haladtak a vírusfenyegetettség miatt.

A Covid-19 teljes mértékben felülírta a turisták utazási terveit 2020-ban

Fotó: 123rf.com

1. Ezekből az országokból térhetünk haza karanténkötelezettség nélkül

2020 legolvasottabb cikke egy júniusi írásunk lett, amikor a legtöbb szomszédos ország viszonylatában a magyar határátkelőhelyeken megszűnt a tavasszal bevezetett teljes határellenőrzés és eltörölték a karanténkötelezettséget.

A Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának tájékoztatása alapján ismertettük a magyar állampolgárok külföldről Magyarország területére történő hazatérésének megváltozott szabályait, valamint azokat a kivételeket, amikor a kötelező hatósági házi karantén alól automatikusan felmentést kapnak a magyar állampolgárok.

A téma iránti felfokozott érdeklődést – és egyúttal az utazás iránti vágy mértékét – jól mutatja, hogy több mint kétszer annyian olvasták, mint a második legnépszerűbb cikkünket.